Hvem kan delta?

Alle som er interessert i å få vite litt mer om dette landets historie og kultur er hjertelig velkommen.  Å delta på møtene koster ingen ting, men vi oppfordrer alle til å melde seg inn i Den Norske Klubben som vi samarbeider med.

Hva snakker vi om?

Tema for møtene våre er spansk historie.  Innenfor denne rammen har vi hatt mange interessante vinklinger, ja det er faktisk opp til hver og en (inkl. deg som hittil bare har vært tilhører) å finne flere spennende ting fra den rike spanske historien som du kan dele med oss andre.  Du behøver ikke å være historiker for å holde et foredrag, men etter å ha jobbet med ditt eget bidrag har du garantert fått
”smaken” på å lære mer. 

Vel møtt!
Historiegruppen

Ved spørsmål: send epost til:
historiegruppenvedkjell@gmail.com
Program Høst 2019
Historiegruppen
Auditori de la Mediterrània, La Nucía

En gruppe innen:
DEN NORSKE KLUBBEN COSTA BLANCA
Tilbake til Grupper
Vi starter tirsdag 8. oktober med historiegruppens Alma mater, Solfried Gjeldsten som tar oss med til Las Médulas med friluftsgruven, den største i hele Romerriket, i fjellområdet i León.

Det neste blir tirsdag 22. oktober med ingen ringere enn Johan Galtung.
Hva er historie? "one damn fact after the other", eller, har historie en mening, mener den noe? 
Og makrohistorie, den store oversikten, eller har makrohistorie også en mening?
Og kanskje det mest interessante er spørsmålet om når noen ”mener” noe, finnes da en metode for å finne ut hva de mener?
Altså, nok en gang skal vi kunne få oppleve hvor viktig et er å reise seg opp når man ligger med nesen nede i teppet, hvis man ønsker å få med seg noe.  Makrohistorie er et fagfelt som beskjeftiger seg med analyse av langsiktige trender innenfor verdenshistorien, og som søker etter overgripende mønstre ved granskning av de små historiske detaljer kan vi lese på nettet. Og hvem andre enn Johan Galtung kan gjøre slike spørsmål klarere?

Tirsdag 5. november stiller Kristin Brudevoll som med flere ærespriser for sine engasjementer og kunnskaper i den ganske verden til glede for norsk literatur og alle oss andre; og denne gang skal vi få høre om Córdoba som vil gi oss et innblikk i litt av den mauriske arven som preger byen fremdeles.  Byen var hovedstaden i Al-Ándalus, det muslimske Spania, i mer enn tre hundre år.  Den store moské, La Mezquita de Córdoba, er utvilsomt den viktigste arven de muslimske herskerne etterlot seg, og foredraget vil vie moskéen oppmerksomhet, siden den er den største turistattraksjonen i byen den dag i dag. En beskrivelse av hvordan byen var på den  muslimske gullalders tid, vil trekke linjene til det en turist kan forvente å finne ved et besøk i Córdoba nå.

Tirsdag 19. oktober kommer Imtraut Wandler Øverland med det fjerde foredraget med Tittelen som sier det meste. I 1749 godkjente kong Fernando VI arrestasjonen av alle sigøynerne i Spania med fengsling og tvangssending til arbeidsleire. Markien av Ensenada fikk i oppdrag å organisere razziaen som ble iverksatt samtidig over hele Spania onsdag 30. Juli 1749 og hensikten var å utslette sigøynerbefolkningen i Spania.

Tirsdag 3, desember, er foreløpig på vent, i påvente av å høre når de fleste av oss "forsvinner" nordover igjen.

Sted:

Auditori de la Mediterrània, La Nucía

Tidspunkt:

kl. 13.00 annenhver tirsdag (se programmet). Foredragene varer en time.
Parkering i parkeringshus like ved.